Historie
Historie
Klik op ‘lees meer’ om direct te navigeren naar het hoofdstuk.
Start voetbal in Ospel
Het begon allemaal zo ongeveer in 1922 met het voetbalgebeuren in Ospel. Dat kan niet, zullen de goed oplettenden onder u denken. Inderdaad, een club die in 1998 haar 50-jarig jubileum viert kan nooit ruim 70 jaar daarvoor begonnen zijn. Toch begon toen de voetbalclub te draaien in Ospel. Destijds heette die club echter Olympia. Deze foto van Olympia werd genomen achter “Heine-Tjeu” Deze foto dateert uit 1930.
Olympia speelde in een oranje shirt met zwarte kraag en zwartebroek. Eerst speelden ze op een terrein; Oppe hei (De Geheugden) en nadien op de Klaarstraat op een perceel land van Ciske Veugen, rechts van de huidige Hennesweg. Dit tot verdriet van Pastoor Caris vanwege de blote knieën en van een over de weg passerende pater die de grond veel te goed vond om op te voetballen!
De Club kende de gebruikelijke ups en downs en ging zo rond 1932 ter ziele. Maar in 1934 pakten enkele jonge kerels zich bij elkaar en richtten voor de tweede keer de club Olympia op.
De zaken werden goed aangepakt. Men zorgde ervoor dat er een bestuur was met een heuse voorzitter. Dat was in die tijd Harrie Verstappen (vader van Jo) die later trainer zou worden van R.K.S.V.O.
De club speelde in die tijd in dezelfde shirtjes als het vorige Olympia; Oranje shirt met zwarte V-hals, zwarte broek, en zwarte sokken. (andere kleuren waren er niet)
Hier ziet u een foto van Olympia uit 1935. Het was gewoonlijk dat ook de toeschouwers en spelersvrouwen zich bij het elftal voegden als er een foto werd genomen.
Tijdens de oorlog (1940-1945)
Tijdens de oorlog werden er ook nog wedstrijden gespeeld op een veldje bij “Veuges-Sjeng”. Dat was tegenover Bertus Vossen, waar ook alle benodigheden en materialen lagen. Later werd dat ook nog het clublokaal. Veel verhalen zijn er helaas niet van bekend gebleven.
Het allereerste voetbalteam dat op de been werd gebracht. U ziet sommige spelers met een witte band om het voorhoofd. Dit waren de mannen die goed konden koppen. Dat kon echter nogal pijn doen in verband met de veter die in de bal zat.
Ook weten we niet meer onder welke naam deze club gespeeld heeft. De spelers waren vooral studenten die buitenshuis studeerden en die, als zij in Ospel waren, een balletje wilden trappen. Ook deze vereniging strandde na twee jaar. Vlak na de oorlog deed Harrie Geurtjens (had de kapper) een poging tot heroprichting van de voetbalclub. Deze club zou Irene gaan heten en er waren al shirtjes gekocht. Ze zouden echt nooit gedragen worden, want er was te weinig animo. De shirtjes werden doorverkocht aan Meijel. Bovenstaand verhaal kon echter door de naaste familie van Geurtjens niet bevestigd worden.
Hier ziet u de gymclub van Ospel van waaruit de voetbalclub werd opgericht. Deze foto werd genomen tijdens de carnavalsoptocht van 1948.
Oprichting R.K.S.V.O.
De Gymclub (1948)
Nol van der Geld, daar draaide het in het begin allemaal om. De officiële oprichtingsdatum wordt 1 maart 1948 genoemd. Vanuit gymclub R.K.S.V.O. werd de voetbalclub opgericht. Aangespoord door Pierre van Thuyl en Sjra Goevaerts werden er enkele uit de kluiten gewassen Ospelse jongens opgetrommeld en er werd een voetbalclub opgericht. Nol van der Geld was zelf geen echte voetballer, echter wel een sportman in hart en nieren. Nol kwam zelf niet uit Ospel, maar had als voogdijkind op de Stokershorst gewoond. Hij was een sterk verenigingsgezind man en probeerde iedereen warm te maken voor deze sport en dat lukte hem wonderwel. Hier ziet u de gymclub van Ospel van waaruit de voetbalclub werd opgericht. Deze foto werd genomen tijdens de carnavalsoptocht van 1948.
Meule Tien helpt R.K.S.V.O.
Op 18 Augustus 1950 werd het terrein bij Meule Tien geopend. Later werd de ingang nog verlegd. De ingang die eerst bij Meule tien was, verhuisde naar Meester Vroeme. Er werd echter nog altijd gesproken over het veld bij “Meule Tien”.
Het is dus niet verwonderlijk dat hij ook bij het zaakje betrokken werd. Dit veld werd de dag voor de wedstrijd gemaaid met de maaimachine waar eigenlijk het koren mee gemaaid diende te worden. Het paard werd werd door de messenbalk gespannen en er kon gemaaid worden. Dit paard had door de week frank en vrij op het veld gegraasd en het deed dus ook daar haar behoefte. De vijgen werden die dag dan ook zo goed en zo kwaad als het kon van het veld verwijderd. Het gras was dan wel gemaaid maar echt kort kon het nog niet genoemd worden. Het stond nog altijd zo’n 5 cm hoog. Er kon dus in ieder geval gevoetbald worden.
R.K.S.V.O.moest op zoek naar nieuwe voorzitter (1953)
Na het vertrek van Nol van der Geld zat de club dus om een nieuwe voorzitter verlegen. Het inmiddels uit drie seniorenelftallen bestaand R.K.S.V.O. kon immers zonder iemand aan het roer niet bestuurd worden. Joep, Hein en Pierre van Thuyl trokken de stoute schoenen aan en stapten naar hun broer Frits. Deze man had echter nog nooit meer dan een halve wedstrijd gevoetbald met de Limco (zijn werkgever) en dat was hem nog niet zo goed afgegaan ook. Frits wou zijn broers echter niet met lege handen naar huis sturen. Hij meldde hen dat hij hier toch wel heil in zag, al ging het dan niet helemaal van harte.
We schrijven inmiddels 1953 en Frits werd dus officieel voorzitter van R.K.S.V.O. Hij nam het roer eigenlijk over van Horus Bertus (Joosten) die na het vertrek van Nol van der Geld als vervanger werd aangewezen en in die tijd de vergadering leidde. Bertus is dan in wezen ook voorzitter van de club geweest, al was het dan maar heel kort. Bertus had het namelijk ontzettend druk met zijn eigen transportbedrijf.
Wederom feest in Ospel (1959)
We zitten ondertussen in 1959 en R.K.S.V.O. beleeft haar tweede kampioenschap. R.K.S.V.O. promoveerde van de tweede klasse L naar de eerste klasse. In de laatste wedstrijd werd gewonnen van Wit-Zwart 3 met 1-2.
Eerste kampioenschap
Het eerste kampioenschap (1954)
Frits viel bij R.K.S.V.O. met de neus in de boter, want in het eerste seizoen kon er al een kampioenschap gevierd worden. Het eerste kampioenschap werd behaald in een wedstrijd tegen DESM. R.K.S.V.O. moest daardoor naar de moesdijk afreizen en met goede moed ging men de wei in. Het eerste team dat in 1954 via een beslissingswedstrijd tegen DESM het kampioenschap behaalde. Het was de eerste kampioenschap wat onze club beleefde.
Het eerste wordt voor de tweede keer kampioen. Deze keer wordt de titel behaald in de wedstrijd tegen Wit-Zwart uit Weert. Dit alles geschiedt in het jaar 1959.
Fritz van Thuyl krijgt opvolger (1960)
In 1960 nam Frits van Thuyl na 7 jaar afscheid van R.K.S.V.O. Hij droeg het voorzitterschap over aan Jan Timmermans. Deze voorzitter had meteen de eer het nieuwe veld in gebruik te nemen. Deze accomodatie werd geopend op 21 Augustus 1960 door burgemeester Spiertz.
Aanvankelijk werd gebruik gemaakt van een speelveld met een echt kleedlokaal (dus geen kippenhok meer). Later kwam er nog een veld bij. Tevens kon men vanaf toen gebruik maken van een mooie lichtinstallatie.
Op 4 juni 1961 wordt R.K.S.V.O. 2 voor de eerste keer kampioen. Dit kampioenschap word behaald in de derde klasse T.
Oprichting jeugdafdeling (1963)
R.K.S.V.O. B1 kampioen in het jaar 1963 / 1964. De eerste jeugdkampioen van Ospel was deze B1. Zij behaalden hun kampioenschap in het seizoen 1963 / 1964. De jeugd werd in de eerste twintig jaar veel tekort gedaan. Met dit kampioenschap veranderde de instelling ten opzichte van de jongeren. Echter pas veel later zou de broodnodige jeugdafdeling worden opgericht.
Gerrit Engels neemt hamer over (1965)
In 1965 neemt Jan Tinnemans afscheid als voorzitter van voetbalvereniging R.K.S.V.O.
Van Jan Tinnemans word gezegd dat hij vooral gewaardeerd werd om zijn groot enthousiasme waarmee hij de club heeft geleid. Bovendien maakte de club in die tijd een moeilijke periode door. Jan Tinnemans was een van diegenen die er hard voor heeft gewerkt dat de club bleef bestaan.
Zijn opvolger werd Gerrit Engels uit Meijel. Hij werd officieel als voorzitter gekozen op 14 oktober 1965. Het seizoen ’65/’66 kan sportief gezien niet erg best genoemd worden. Uit de boeken blijkt dat de eerste overwinning van SVO 1 pas behaald werd op februari 1966.
20 jarig bestaan (1968)
1968 was ook in een ander opzicht een mijlpaal in de geschiedenis van R.K.S.V.O.
Er werd in dat jaar namelijk het 20 jarig bestaansfeest gevierd.
Als feespaviljoen werd “De Port” (tegenwoordig Het Pannekoekhuis) uitgekozen en er werd eerst een receptie gehouden die door zusterverenigingen, de ruiterclub, en harmonie bezocht werden. Eindelijk weer een seniorenkampioenschap. Het tweede elftal promoveert namelijk naar de eerste klasse. In 1972 word er weer een A-jeugd kampioen. Deze sterke mannen uit het tijdperk der “langharigen” toonden zich de sterksten in de competitie.
25- jarig bestaan (1973)
In 1973 wordt door R.K.S.V.O op grootste wijze haar 25-jarig bestaan en herdacht. Er werd drie dagen gefeest door jong en oud met als klap op de vuurpijl de in die dagen zeer geliefde Jaques Herp. Zijn optreden zorgde voor een volle feesttent en “Manuela” werd uit volle borst meegezongen.
Eindelijk intrede bij de K.N.V.B. (1975)
Zondag 4 mei 1975: bij R.K.S.V.O. hangt de vlag in de top; Het eerste is kampioen en promoveert naar de 4e klasse K.N.V.B. Eindelijk mogen we zeggen na 16 jaar.
R.K.S.V.O. krijgt eigen kantine (1978)
De kantine werd geopend op de laatste zondag van November 1978 en er volgde een strenge winter.
Zo kon het gebeuren dat na de opening de kantine tot 18 maart door niemand werd bezocht omdat er geen activiteiten waren. Op de tweede kerstdag 1978 werd de kantine officieel geopend met een open dag.
Ook de B werd kampioen. In het seizoen 1981 / 1982 werden zij kampioen onder leiding van Peter van Keulen en Henk de Wit. R.K.S.V.O. B1 kampioen 1981 / 1982
Van blauwwit naar groengeel (1982)
Het seizoen ’82 / ’83 zette R.K.S.V.O. geheel in het “nieuw” in. Met enige pijn in het hart werd afscheid genomen van de traditionele clubkleuren blauwwit. R.K.S.V.O in het groengeel
Vijf kampioenen (1984/1985)
R.K.S.V.O. 3, 4, 6, 7, en R.K.S.V.O. A jeugd werd kampioen in het jaar ’84 / ’85.
De door firma Meijsen gebouwde tribune werd officieel geopend op 27 Oktober 1985.
Hiermee werd de mooie accommodatie alleen maar fraaier en er werd gretig gebruik van gemaakt.
Dames kampioen 1987
40 jarig bestaan (1988)
In 1988 vierde R.K.S.V.O. op grootste wijze zijn 40 jarig bestaan. Het had niet veel gescheeld of dat feest zou met een gedegradeerd eerste moeten worden gevierd. Zover kwam het toen gelukkig niet. Wel promoveerden de dames, die wegens een herindeling echter in de tweede klasse bleven staan.
Seizoen 1988-1989
Het seizoen 1988-1989 werd op sportief gebied begonnen met een nieuwe trainer in de persoon van Jan Kooiman uit Roggel. Het bestuur kreeg aanvulling met drie personen, Marijke Geuns, Piet Hermans, en Cor Dings.
Seizoen 1989-1990
Dit seizoen was er een hoogtepunt bij de jeugd, namelijk het kampioenschap van het meisjesteam onderleing van Marijke Geuns en Peter van Keulen.
Het bestuur begon met twee nieuwe leden in haar midden. Namelijk Wiel Schroijen en Niek Tinnemans in de plaats van Lei van Horen en Harrie Minten, die besloten uit het bestuur te stappen.
Seizoen 1990-1991
R.K.S.V.O. begon het seizoen 1990-1991 met een gedenkwaardig afscheid. Na 25 jaar voorzitterschap gaf Gerrit Engels zijn voorzittershamer over aan zijn opvolger Cor Dings.
Seizoen 1991-1992
R.K.S.V.O. 1 kampioen te EMS in 1992
Bij de jeugd maakten de D1 en de Meisjes furore. Beiden wonnen hun reeks en de D1 pakte bovendien de beker.
Seizoen 1992-1993
De D1 won in dit seizoen de beker van regio 2 in de finale van Wilhelmina ’08.
Seizoen 1992-1993
Bij de jeugd werden de meisjes kampioen en wonnen de bekerfinale van de regio evenals de D1.
Ook de Dames werden voor de tweede keer opeenvolgende keer, kampioen en promoveerden naar de eerste klasse.
Seizoen 1994-1995
De Houwakker is een sportcomplex dat er wezen mag. Meerdere malen mochten we complimenten ontvangen van bezoekende verenigingen en ook supporters. Het kostte (en kost nog steeds) veel inspanning, maar ook veel organisatie om zoiets voor elkaar te krijgen. Met dank aan vele vrijwilligers konden we het seizoen van start maken met het aanbrengen van een nieuwe lichtinstallatie bij het hoofdveld.
Seizoen 1995-1996
Dit seizoen namen de jeugdleiders zelf het initiatief door zich allemaal te laten bijscholen. In April / Mei volgden maar liefst 20 jeugdleiders van R.K.S.V.O. de cursus van jeugdvoetballeider.
Seizoen 1996-1997
De trainersstaf van R.K.S.V.O. bestond dit seizoen uit de hoofdtrainer John Versleeuwen, trainer voor de lagere teams was Broer Feijen en Paul Nelissen was assistent bij de selectie en tevens trainer van de A- en B-jeugd.
Tevens werd R.K.S.V.O. 3 kampioen met 56 punten uit 22 wedstrijden.
Seizoen 1997-1998
Alweer de vlag in de top. Net zoals in 1975 en 1992. Dit keer echter in een jubileumseizoen en dan ook nog in het gouden jubileumseizoen. R.K.S.V.O. 1 werd weer kampioen.
R.K.S.V.O. 1 opnieuw kampioen in 1998!
R.K.S.V.O. 1 spelers feestend bij Het Peeljuweel. Eerder al werd R.K.S.V.O. 4 overtuigend, zonder nederlaag, kampioen in de zesde klasse. Bij de jeugd wonnen de A, F1, en de Meisjes hun reeksen.
Ook de Meisjes vierden hun kampioenschap.
Alles werd nieuw: de kleuren, de kantine kreeg een nieuwe look, de club kreeg een sponsorpaal bij de entree, een nieuwe sponsor, een nieuwe trainer, een aantal nieuwe leden, en een nieuw beleidsplan voor de club. Het nieuwe clubtenue met daarbij een nieuwe hoofdsponsor (Henk Hermans bestratingen)