Gewijzigde spelregels per 1 juni 2020

De IFAB heeft de de spelregelwijzigingen voor het seizoen 2020/21 aangekondigd. Ze gaan onder andere over de handsregel, de rol van keepers bij penalty's en de VAR. Hieronder een selectie die voor het amateurvoetbal van belang zijn:


Hands
Een van de belangrijke wijzigingen heeft betrekking op de handsregel. Sinds dit seizoen hadden alle vormen van aanvallend hands een vrije trap voor de tegenstander tot gevolg. De IFAB stelt nu dat dit alleen het geval moet zijn als er direct na die handsbal een doelpunt of een grote kans volgt. Dit moet gebeuren binnen een korte afstand of enkele passes. Dit seizoen gebeurde het weleens dat er aanvallend hands werd gemaakt en pas momenten na dat incident een doelpunt van die club werd afgekeurd. Dat moet hiermee worden voorkomen. Daarnaast is door de commissie vastgesteld dat bij hands de arm 'stopt' ter hoogte van de oksel (zie afbeelding).


Penalty
Dit seizoen was het tevens nieuw dat doelmannen bij penalty's minstens één voet op de lijn moesten houden tot er geschoten was. Deed de keeper dat niet en stopte hij de strafschop of werd er gemist, dan moest de penalty opnieuw genomen worden en kreeg de doelman een gele kaart. Dat laatste is nu niet meer het geval. Bij een eerste keer volgt enkel een waarschuwing en pas bij een tweede keer krijgt de keeper een gele kaart. Ook wordt de penalty in dit geval niet opnieuw genomen als de nemer mist of het aluminium raakt, tenzij de doelman door niet op zijn lijn te blijven een duidelijk voordeel had door de strafschop bijvoorbeeld te keren.


Gele kaarten worden vanaf komend seizoen niet meegenomen naar een penaltyreeks. Een keeper met geel op zak die tijdens de strafschoppenreeks meerdere keren te vroeg van zijn lijn komt, krijgt in dat geval dus geen tweede gele (en dus rode) kaart en mag blijven staan.


De nieuwe regels gaan in vanaf 1 juni 2020, maar door de coronacrisis kan die datum nog veranderen.

Volg ons op Facebook