IN HET VIZIER MARK JANSSEN VAN RKSVO

©JEROEN KUIT
Door Tim van Sintfiet

In Limburg rolt de bal wekelijks op meer dan honderd velden. Wedstrijden vol opmerkelijke en ontroerende momenten op soms bijzondere sportparken. Onze fotografen gaan op zoek naar de pareltjes uit het amateurvoetbal. Deze week: Mark Janssen van RKSVO.

Wie in de zoekbalk van Google ‘Mark Janssen’ en ‘RKSVO’ intikt, komt uit bij een aanvaller met eredivisie-ervaring. ,,Maar dat moet een naamsverwisseling zijn”, lacht hij. ,,Ik speel a1 mijn hele leven bij de blauw-witten.”

Stiekem kan Mark Janssen (41) lachen om de persoonsverwisseling. ,,Was het maar zo. Dan waren mijn kinderdromen uitgekomen.” Eén keer ervaarde hij het profgevoel. Als klein jochie mocht hij een balletje trappen op het veld van VVV—Venlo. ,,Dichterbij kwam ik nooit.”

Op de grasmat van Sportpark De Houwakker excelleerde hij wel. Hij debuteerde net als zijn naamgenoot als aanvaller. Vervolgens speelde hij zo’n vijftien jaar als linksback en linkshalf in het eerste. Twee seizoen geleden stopte de voetballer na bijna twintig jaar met voetballen bij de selectie.

Een afscheid van RKSVO was dat niet. Op zondagmorgen speelt hij met de veteranen en doordeweeks is hij actief als vrijwilliger. ,,Ik houd me bezig met voetbaltechnische zaken. Dat is veelal beleidsmatig. Daar kan ik mijn ei in kwijt.” Voor Janssen was het een abc’tje dat hij die rol na zijn spelerscarrière zou oppakken.. ,,Een club draait niet zonder vrijwilligers. We hebben alle handjes nodig.” Vroeger was de Ospelnaar ook actief als jeugdleider, maar daar moest hij vanwege tijdgebrek mee stoppen. ,,Met mijn huidige taak hoop ik nog lang door te gaan. Niet alleen is voetballen leuk. Ook is het belangrijk om te sporten en bewegen. Dat heb ik van huis uit meegekregen en die maatschappelijke toegevoegde waarde geef ik ook weer aan mijn eigen kinderen mee.”

Bron de Limburger van 30 januari 2023.